Tuesday, February 3, 2015

Mochi Pounding, Emeryville

We celebrated New Year with mochi pounding as same as in Japan.
 日本と同じように、おもちつきで、新年をお祝いしました。

Making mochi seasoning.

 I'm grinding roasted black sesame seed.
くろごまを、すりつぶしています。

 Then, we mixed black sesame seed, honey and soy sauce.
それから、くろごまに、はちみつと
しょうゆをまぜます。おいしくできたかな。

 I'm making the seasoning with soybean powder.
きなこで、おもちのタレを作っています。

Mochi pounding! おもちつき

 We are learning how to pound mochi. 
We smelled and tasted "sweet mochi rice" before pounding.
おもちのつきかたをおそわります。もちごめの、ししょくもしたよ。
 It still looks like rice but very sticky!!
まだ、ごはんみたいなのに、ベタベタだ!




Use Kine and Usu to pound mochi. Kine is heavy, but pounding is fun.
うすときねをつかって、おもちつき。
きねはおもいけれど、おもちをつくのは、たのしいよ。



No comments:

Post a Comment